вторник, 14 апреля 2015 г.

Цього року на базі чеського офісу Radio Free Europe / Radio Liberty (Радіо «Свобода», фінансується федеральним бюджетом США) буде створений цифровий медіадепартаменті, DIGIM.

У цьому підрозділі будуть працювати фахівці з соціальних мереж, їх завдання - «протистояти дезінформації в російській медіасфері допомогою різних соцмедіаплатформ (зокрема, Facebook, Twitter,« ВКонтакте »і« Однокласники »)». Про створення кіберштаба в Празі йдеться в докладної заявці американської урядової організації Ради керуючих з питань мовлення (Broadcasting Board of Governors; BBG) на наступний фінансовий рік, який почнеться 1 жовтня 2015 року. Заявка подана від імені президента США в конгрес минулого місяця, пишуть Известия.

BBG об'єднує Радіо «Вільна Європа» / Радіо «Свобода» (RFE / RL), «Голос Америки» (VOA) та інші державні медіаканали США. У розділі «Протидія реваншистській Росії» BBG вказує, що Росія «запустила всесвітній механізм дезінформації», його «мета - не переконати (як у класичній громадської дипломатії) і заслужити довіру, а посіяти смуту теоріями змови і поширити брехня». BBG підкреслює, що «Кремль використовує свободу інформації для впровадження дезінформації», застосовує інформацію, щоб «заплутати, деморалізувати, перекрутити, паралізувати і створити альтернативну реальність».

У матеріалах BBG сказано, що крім боротьби в класичних соціальних мережах нова команда буде використовувати меседжер WhatsApp «в якості мобільної платформи з push-повідомленнями для залучення нової аудиторії».

В якості основної зброї в інформаційній боротьбі з Росією повинні стати оригінальні програми і політична сатира, говориться в матеріалах BBG. В рамках нового представництва США в російських соцмережах запланований відеопроект Footage vs Footage («Зйомка проти зйомки»). У заявці DIGIM сказано, що цей щоденний продукт буде викривати «російську телевізійну пропаганду». Вакансія продюсера Footage vs Footage на сайті RFE / RL передбачає відстеження та головних новин дня, і того, як вони висвітлюються російськими та зарубіжними ЗМІ, - на цих відмінностях і планується створювати ролики. Серед вимог до редактора Footage vs Footage - «консультуватися з власниками / зацікавленими особами [stakeholders] на передвиробничої і постпроізводственной стадіях». По лінії DIGIM реалізують ще один проект - канал на YouTube і сайт Rus2Web, «це« цифровий samizdat », майданчик для російських журналістів і кінематографістів, чия робота зараз« блокується Кремлем ».

На наступний фінансовий рік, який почнеться 1 жовтня 2015 року, на проект по боротьбі з реваншистській Росією в BBG збираються витратити $ 15,6 млн.

Бюджет іншого рупора демократичних цінностей - Voice of America - в цілому скоротиться з $ 212 100 000 до $ 206 700 000. Ні «Голос Америки», ні Радіо Свобода зараз не здійснюють радіомовлення в Росії. «Голос Америки» позбувся частоти 810 кГц на початку 2014 року, що стосується Радіо Свобода, то воно припинило мовлення в 2012 році. Радіостанції повністю пішли в інтернет.

«Телебачення - найвпливовіший тип ЗМІ в Росії, що формує погляди аудиторії. «Голос Америки» використовує російські ЗМІ, об'єктивно відображають інформацію, як новинне агентство. Питання світової економіки, американського бізнесу і відносин між США і Росією стали інструментом зростання аудиторії американських міжнародних ЗМІ в Росії. «Голос Америки» і РБК-ТВ планують розширити ефірний час спільного виробленого контенту до 60 хвилин на тиждень з використанням студій [«Голосу Америки»] і журналістських ресурсів у Вашингтоні і Нью-Йорку », - сказано в матеріалах BBG.

Під спільним контентом мається на увазі залучення журналістів «Голосу Америки» в якості експертів з деякими темами, випливає з матеріалів BBG. Наприклад, у програмі «Бабич. Тренд »кілька разів на тиждень своїм експертною думкою ділиться кореспондент« Голосу Америки »Михайло Гудкін або його колега Володимир Ленський. У середньому розмова з експертом в «Бабич. Тренд »займає близько 20 хвилин. У циклі передач «Холодна війна?», Що виходили в ефір у вересні 2014 року, в якості експерта залучався оглядач російської служби «Голосу Америки» у Вашингтоні Олексій Березін.

0 коммент.:

Отправить комментарий